A fejes káposzta főzelék csak távoli rokonságban van a kelkáposzta főzelékkel. Füstölt császárhússal, pikáns fűszerezéssel meglepően egyszerű finomság. Sokáig csak a kelkáposzta főzeléket ismertem, ami inkább hasonlít egy kis káposztával dekorált krumplifőzelékre. Szerintem. Nincs is ezzel nagy gond, mert jó a krumplifőzelék is, de ha oda szeretnél figyelni a kalóriabeviteledre, és a vonalaidra, javaslom, tegyél egy próbát ezzel a recepttel!
Az én főzelékemben nincs burgonya, de még kelkáposzta sem, hanem a tavaszi, zsenge, káprázatosan zöld színű újkáposztából készül. Sajnos a színét leveszti a hőkezelés hatására, így már csak a ronda, de finom körben lehet esélyes, na de. Párom azt mondta rá, hogy amióta megkóstolta az én főzelékeim, azóta szereti ezt a nem túl ’népszerű’ ételfajtát.
Miért a káposzta?
Csak tőmondatokban írom, szerintem érteni fogjátok. Ha mégis magyarázatra szorulna, akkor röviden-tömören: egészséges, és nem hizlal.
Kalóriaértéke 100 grammban: 25 kcal
Szénhidráttartalom 100 grammban: 3,3 g
Rosttartalom 100 grammban: 2,5 g
GI (glikémiás index): 10
Hozzávalók 3 adaghoz:
1 fej kb. 1,3 kg tavaszi, újkáposzta az ép fedőlevelekkel együtt
50 g vöröshagyma
25 g vaj
150 g füstölt, főtt császárszalonna (házi, gluténmentes)
1 db babérlevél
1 csapott mk szárított, gluténmentes tárkony
1 mk só
1 dl víz
25 g zabliszt
200 g sűrű, házi tejföl
+ tárkonyecet
+ reszelt bio citromhéj
Tejtermékek helyettesítése:
Vaj helyett sertészsírt, libazsírt vagy olajat is használhatsz.
Tejföl helyett kókuszjoghurtot javaslok, vagy zabkrémet.
A gluténmentes fejes káposzta főzelék elkészítése
A gluténmentes fejes káposzta főzelék elkészítése:
A vöröshagymát nagyon finomra vágjuk, a császárszalonnák vékony csíkokra. Vakon megpirítjuk. Közben a káposztát felcsíkozzuk. Rászedjük a szalonnás hagymára, hozzáadjuk babérlevelet, a tárkonyt, és a sót. 3-4 percen át folyamatos keverés mellett dinszteljük, amíg a levelek kissé összeesnek. Felöntjük kevés vízzel, és fedő alatt alacsony (villanytűzhelynél 3-as fokozat) hőmérsékleten 8-10 percen át pároljuk.
FONTOS! Ne ússzon a vízben, mire megpuhul, éppen hogy csak legyen alatta folyadék. A zablisztet keverjük csomómentesre a házi, sűrű tejföllel, adjunk hozzá kevés meleg vizet (kb. 1 dl), és habarjuk be vele a kész főzeléket.
Tárkonyecettel, frissen reszelt citromhéjjal ízesítjük tálaláskor.