Oda kell figyelni, na! Nem mindegy, mennyi édességet eszünk. Persze én is sütök sütiket, naná, még szép, de hétköznapokon friss gyümölcs, vagy nevezzük egészséges nasi szerepelhet az étrendemen.
Ez a gluténmentes vegán kókuszgolyó nem csak finom, de hozzáadott cukortól mentes, és szénhidrát csökkentett is. Kérem szépen, kész főnyeremény. És még csempészhetünk bele pár egészséges trükköt is.
Nagyon fontos, hogy ne kókuszreszelékkel próbálkozz, tényleg a kókuszliszttől lesz normális állagú és kinézetű. A plusz ízek (olaj, meggylé) kihagyható, de nem érdemes. Legyen ez a golyó a legjobb golyó, és ajándékozd meg magad minden nap egy falatnyi boldogsággal!
Hozzávalók 15 kókuszgolyóhoz:
150 g nagyon puha magozott datolya
100-120 ml víz
25 g holland kakaópor
45 g zsírtalanított kókuszliszt
leheletnyi finom szemű só
2 ek dió-, vagy mogyoróolaj
6-7 szem meggy (kiengedett)
+ a töltéshez
15 szem mirelit (vagy friss) magozott meggy
+ kókuszliszt és/vagy chia mag a hempergetéshez
Áztatás: 1-2 óra
Pihentetés idő: 1-2 óra
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 10 perc
Datolya helyettesítése:
gluténmentes aszalt sárgabarack, aszalt szilva, aszalt meggy
A gluténmentes vegán kókuszgolyó elkészítése
A puha datolyát vágd kisebb darabokra. Ha nem elég puha, áztasd be pár órára, különben nem lehet leturmixolni. Egy késes aprító tökéletes ahhoz, hogy pürés állagúra dolgozd.
Add hozzá többi hozzávalót, és turmixold addig, amíg láthatóan minden hozzávaló szépen elelegyedik. Tedd 1-2 órára pihenni az alapot, mert ilyenkor még túl lágy ahhoz, hogy formázni lehessen.
Oszd 15 egyenlő részre a masszát. A tenyeredbe nyomkodd laposabbra, a közepükre tegyél 1-1 szem magozott meggyet, majd nedves kézzel formázd golyó alakúra őket.
Végül tetszés szerint hempergesd meg a gluténmentes vegán kókuszgolyókat kókuszlisztbe és/vagy chia magba.
TIPP: Zsírtalanított, finomra őrölt kókuszlisztet használtam, ami kevesebb kalóriát tartalmaz, és nem lesz darabos tőle a nasi. A kókuszreszelék könnyen beleragadhat a fogak közé, ami nem éppen kellemes érzés, ezért is jobb választás a kókuszliszt.
A dióolaj és a chia mag gazdag telítetlen omega-3 zsírsavban, aminek számtalan jótékony hatását ismerhetjük. Ez a desszert recept kitűnő példa arra, hogy lemondások árán is készíthetünk nagyon finom és egészségesebb édességet. Természetesen a datolyának van rendesen kalóriatartalma, ezért ez sem lehet csak úgy falni.