Nem könnyű gluténmentesen kenyeret sütni, főleg, ha a hozzávalók minősége is fontos. Nekem az, és minden diétázónak azt javaslom, hogy üres kalóriák helyett válasszuk a hasznos alapanyagokból készült pékárukat. A kenyér sokak étrendjében mindennapos dolog, ezért pont nem mindegy, hogy milyet eszünk. A gluténmentes kenyér földi mandula liszttel jó választás, ha tudatosan, önmagadra odafigyelve szeretnéd a mindennapi kenyered fogyasztani.
Kalóriaértéke mindig lesz, de a földi mandula liszt és a lenmagpehely miatt ennek a kenyérnek legalább a szénhidrát tartalma kisebb lesz. A barna rizslisztben vannak rostok is, tehát mindenképp jobb választás az üres fehér rizslisztnél. De persze sima rizsliszttel is elkészíthető ez a kenyérke.
A kenyér abban az esetben gluténmentes, ha minden hozzávaló jelölten gluténmentes. Tartsd be a pontos leírást, ne cserélj fel semmit valami másra, főleg ne próbálkozz ennél az esetnél az útifűmaghéjjal.
Hozzávalók egy kis formához (kb. 11×24 cm szilikonos forma)
50 g földi mandula liszt
50 g lenmagpehely
100 g barna rizsliszt
100 g tápióka keményítő
20 g burgonyapehely
1 tk só
2 g guar liszt vagy 4 gramm útifűmaghéjliszt
továbbá
300 ml meleg víz
2 ek + egy kevés olaj
1 ek almaecet
1 tk nádcukor
25 g (nagyon) friss élesztő
2 gramm szódabikarbóna
Tepsi méret: kb. 11×23 cm
Sütési hőfok: 180
Sütési idő: 45 perc
Szeletelés előtt hűtsd ki teljesen. Zacskóba zárva 2-3 napig fogyasztható.
A gluténmentes kenyér mandula liszttel állagra sűrűbb, ruganyos, íze telt, finom. Igazán egészséges kenyér.
A gluténmentes kenyér földi mandula liszttel elkészítése
100 ml meleg, és cukros vízben futtasd fel az élesztőt. Figyelj arra, hogy valóban friss legyen az élesztő.
A maradék 200 ml vízhez add hozzá az olajat és az ecetet.
Keverd össze a szárazanyagokat, majd add hozzá az élesztős és az ecetes-olajos vizet.
Egy szilikonos lapáttal alaposan dolgozd el a tésztát, majd pihentesd 10 percen át.
Dagasztani nem kell, hiszen ennek a kenyérnek sosem lesz sikérváza. Nincs benne glutén.
A tésztát olajos kézzel formázd akkorára, mint a sütőtál, és helyezd bele. Fedd le folpackkal, és keleszd addig, amíg a tészta láthatóan megemelkedik, de nem szakad el.
Ha szépen feljött a tészta, 180 fokos, légkeveréses sütőben süsd 45 percen át.
/A 25. perc után vedd ki a formából, és anélkül süsd tovább rácsra téve./