A gluténmentes zabkása titka, hogy jelölten gluténmentes zabból kell készíteni, ha gluténérzékeny vagy. A zab az egyik legősibb, legegészségesebb gluténmentes gabonaféle, ami régen a túlélés záloga volt. Régen a szegények reggelije volt, hiszen annyira laktató, hogy hosszú órákig jóllakottság érzéssel tölt el. Napjainkban pedig az egészséges táplálkozás alapélelmiszere lett.
Nem tudom, te hogy vagy vele, de én gyerekkoromban sosem ettem zabkását. Fel sem merült, hogy kását együnk, ezért csak felnőttkoromban ismerkedtem meg vele. Igaz, sok kis lábost elégettem, mert én balga, otthagytam a tűzhelyen, mert mindig akadt valami fontosabb tennivalóm. A gyerekek körüli reggeli tennivalók például. Azóta tudom, hogy ha kását főzök, pár percig el sem mozdulhatok a tűzhely mellől.
Persze nem bánom, mert reggelire nagyon bevált nekem a gluténmentes zabkása. Nagyon jól beindítja reggel az anyagcserét, és nem csak azért, mert tele van rostokkal, hanem mert jó meleg is. Arra azért érdemes figyelni, hogy ezt is mértékkel fogyaszd, mert kalória azért van benne. Ha te is sok rostot eszel, javaslom, igyál naponta minimum 2 liter vitet, de ha tudsz, többet is. Így elkerülhető a kellemetlen székrekedés, és csak élvezheted a zab jótékony hatását.
Az üres kalóriájú, finomított, keményítős reggelik helyett a gluténmentes zabkása tele van értékes vitaminokkal, és rosttal, ezért tökéletes indítója lehet a napodnak. Tele leszel energiával, és simán kibírod ebédig is vele. Ha gyümölcsökkel eszed, javaslom, tej helyett, növényi itallal készítsd, így a kellemetlen puffadásoktól is megkímélheted magad.
Íme, az én receptem.
Hozzávalók 3 főre:
1 csésze víz
1 csésze gluténmentes növényi ital (pl. zab, kókusz, mandula)
8 evőkanál zabpehely
fejenként 10 dkg gyümölcs, tetszés szerint
továbbá 1-1 evőkanál hozzáadott cukortól mentes lekvár
TIPP:
- A zabkása kifejezetten apró szemű, lágy zabpehellyel lesz élvezetes.
- Jó hatással van a koleszterinszintre, és az emésztésedre is, ha a kásádba egy evőkanál lenmagpelyhet is belekeversz.
A gluténmentes zabkása elkészítése
Egy kis lábosban forrald fel a növényi italt a vízzel együtt.
Amikor forr, szórd bele a zabpelyhet, és folytonos keverés mellett főzd kása állagúra.
Vágj fel friss gyümölcsöket az idénynek megfelelően. Vagy egyszerűen vásárolj mirelit málnát, meggyet, áfonyát, és azokat olvaszd ki. Így télen is eheted a késő nyár finom, és kalóriában soványabb gyümölcseit.
TIPP: Ha nem teszel bele édesítőt, akkor egy kis hozzáadott cukortól mentes lekvárral nyakon boríthatod. Ha pedig ez nálad nem opció, akkor tetszés szerint a zabpehellyel egy időben adj a folyadékhoz cukrot, vagy édesítőt.