Egy gluténmentes sportszelet recept, amihez nem kell kekszreszelék sem, így hajtépés nélkül, pikk-pakk összedobhatod, ha édességre vágysz. Szerintem Veled is előfordult már, hogy úgy ettél volna valami édességet, vagy rád tört a család, hogy nasit, de rögtön. Te pedig ott álltál, vagy épp padlót fogtál, mert se kedved, se erőd nem volt beállni a konyhába, és árgus szemekkel figyelni a sütőt.
Teljesen megértelek. A család, a háztartás és a munka mellett nekem sincs kedvem sokszor sütögetni. Azt viszont tudom, hogy a kamasz fiaim minden mennyiségben képesek enni, főleg, ha édességről van szó. Ha már előre sejtem, hogy én aztán nem fogok egész hétvégén a konyhában szobrozni, már pénteken beáztatok egy kis datolyát, amiből másnap reggel egy kis aprítással tömény gyönyört tudok varázsolni. A gyerekek örülnek, mint a kis majmok, én meg nyugisan tehetem azt, amihez kedvem van.
A gluténmentes sportszelet hozzáadott cukormentes, tejmentes, csupa természetes alapanyagból készül, az íze ennek ellenére fenomenális. Ha kókuszlisztből készíted, nagyjából senki nem fogja észrevenni, hogy valami furaság van benne. Javaslom, ennél a receptnél engedd el a kókuszreszelék berögződést. Kókuszliszt. Ennyi a trükk.
Hozzávalók kb. 20-25 kis kockához:
250 g puha, magozott datolya
fél banán (kb. 50 g)
2 ek gluténmentes, holland kakaópor
50 g kókuszliszt
A mázhoz:
50 g gluténmentes étcsokoládé
1 ek hidegen sajtolt dióolaj, vagy kókuszolaj
TIPP: Nagyon tömény, ne egyél egyszerre sokat belőle, maximum egy-egy kockányit. Hűtőben napokig eláll.
A gluténmentes sportszelet elkészítése
A datolyákat magozd ki, vágd kisebb darabokra, és áztasd be egy éjszakára. Ha belefél a királydatolya, azt nem kell áztatni, mert olyan puha, hogy szinte olvad. Persze ezzel arányosan az árától nem fogsz elolvadni
Az elkészítéskor nyomkodd ki az áztatott datolyákat, és a banánnal együtt turmixold krémesre.
Egy szilikonos spatulával tedd át a masszát egy keverőtálba, és add hozzá a kakaóport majd a jelölten gluténmentes kókuszlisztet is.
Két darab folpack között nyújtsd a masszát 2 cm vastag téglalap alakúra.
Tedd a hűtőbe dermedni.
Majd vízgőz felett olvaszd fel a csokoládét az olajjal, és öntsd a süti tetejére. Ha jó hideg az alap, a csoki réteg gyorsabban megszilárdul.
Tedd a hűtőbe, majd kockázd fel.