Kérdezhetnéd, mi értelme van egy gluténmentes töltött paprika receptnek, hisz amúgy is rizzsel készül. Mutatom mik a buktatók, és hogyan lesz egészségesebb.
Több mint egy évtizede döntöttem úgy, hogy az étkezésünk lesz a mi életbiztosításunk. Ezért amikor csak lehet, mindig valamilyen „jobb” opciót választok. A töltött paprika esetében a rizst cseréltem le köles darára. Lehetne amúgy párolt egész szemes köles is, döntsd el te, melyiket választod. A dara annyiban egyszerűbb, hogy nem kell külön bíbelődni vele.
Gondolom, nem bánod te sem, ha legalább 20 percet nyersz a konyhában?
Ez a fantasztikus magyar étel elkészíthető bolti paradicsomsűrítménnyel, és italokkal is, de a házi paradicsomlének szerintem párja nincs. Nem mellesleg tuti biztos, hogy nem érintkezik semmilyen gluténos dologgal. Ez viszont híg. De legalább is jóval hígabb szokott lenni, mint a bolti társai, ezért a rántást nem szoktam kihagyni a receptből. Itt jön a második gluténmentes felkiáltójel. Csak és kizárólag jelölten gluténmentes zablisztet használj hozzá. Ha nem szereted a zabot, cseréld le barna rizslisztre. Fehér rizslisztet is használhatsz, de a sok kicsi sokra megy elv alapján, minden törekvés az egészségesebb felé a Te jóléted szolgálja. Mindenki maga dönt. Az ízén nem változtat.
A harmadik sarkalatos pontja a receptnek a fűszerek. Ahogy látod, nem sajnálom ki belőle, sőt, egészen különleges fűszereket is használok. A facebook csoportomban volt, aki azt mondta, hogy ezek láttán ő már bele sem kóstolna. Kár, mert aki egyszer beleízlelt a sűrű illatos paradicsomszószomba, soha többé nem akarta másképp enni. De ami a lényeg. A gluténmentes diétában csak jelölten gluténmentes fűszereket lehet használni a keresztszennyeződések elkerülése miatt.
Hozzávalók 2 főre:
45 g vöröshagyma
1 csapott ek kacsazsír
1 mk fűszerpaprika
1/2 mk őrölt koriander
1/2 mk őrölt gyömbér
1 gerezd fokhagyma
1 ek jelölten gluténmentes zabliszt
1 liter házi paradicsomlé
1-2 tk paleo negyedannyi édesítő (ízlés szerint)
4 db TV paprika,
30 dkg darált hús
só, bors
50 g jelölten gluténmentes kölesdara
Tepsi méret: ……..
Főzési hőfok: közepes
Főzési idő: 50-60 perc
Édesítő helyettesítése:
Cukor, nádcukor, méz, stevia.
Ha cukorral készíted, karamellizáld le a hagymával együtt! Fényévekkel jobb lesz, mintha csak beleszórnád a lébe. Ha óvatosan bánsz az édességgel, kövesd a receptleírásomat!
A gluténmentes töltött paprika elkészítése
A paprikákat csumázd ki, mosd meg.
A darált húst keverd össze a darával, sóval, borssal, majd töltsd meg velük a paprikákat.
Közben egy kis lábosban olvaszd fel a szírt, dinszteld meg rajta a finomra vágott hagymát.
Szórd meg fűszerpaprikával, korianderrel, és gyömbérrel, és a zabliszttel, pirítsd 1 percen át, majd egy kevés vízzel keverd csomómentesre.
Öntsd rá a paradicsomlevet, sózd, édesítsd. Ha felforrt, tedd bele a töltött paprikákat, majd mérsékelt tűzön főzd bő egy órán át.